Terk Edilme Korkusu Nedir?

Terk Edilme Korkusu Nedir?

 

Terk edilme korkusu nedir? Terk edilme korkusu hakkında çeşitli görüşler yer alır. Fakat her zaman için uzman görüşleri öncelikli olması gerekir.

Terk edilme korkusu günümüzün sık rastlanılan psikolojik hastalık çeşitlerinden biridir. Öncelikli olarak terk edilme korkuları sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyen bir fobi türüdür. Kişinin geçmiş dönemlerinde yaşadığı pek çok durum sonucu olarak kişide oluşur.

Güven duygusu özelliklede ikili ilişkiler için gereklidir. Güven duygusunun olumlu yönde gelişmesi ile ikili ilişkiler daha sağlam olarak ilerlemektedirler. Fakat bazı kişiler terk edilme duygusunu güven duygusunun üstünde tutar. Bu durumdan kaynaklı olarak bu tarz kişilerin ikili ilişkileri kısa süreli olur. Genel olarak ikili ilişkilerde olması gereken kıskançlık terk edilme duygusunu yaşayan kişilerde oldukça yoğun yaşanır. Partnerler ise bu durum ile başa çıkamazlar. Sonuç olarak ise çareyi genellikle ilişkiyi bitirmekte bulurlar.

Terk Edilme Korkusunun İşaretleri Nelerdir?

Genel olarak terk edilme korkusunu yaşayan kişilerin kendileri ve çevresi bu durumu hemen fark etmezler. Zaman ile terk edilme duygusu baskın geliyor. Bu yüzden de kişinin tavır ve hareketleri de zaman içerisinde normal olmamaya başlıyor. Genel olarak terk edilme korkusunun işaretleri şunlardır;
• Partnerlere kısa sürede bağlanmak
• Yoğun anksiyete ya da depresyon duygularını yaşamak
• Güvenmemek onlar için normal bir durumdur.
• Uzun sürekli ilişkilere sıcak bakmamak
• İlişki kendisine ya da partnerine zarar verse dahi devam ettirmek isteme
• Kolay olarak duygusal yakınlık kuramazlar.
• Titizlik hastalığı yaşanabilir.
• Sürekli olarak kendini suçlu hissetme
• Yoğun olarak bastırılmış öfke nöbetlerini yaşamak
• Genel olarak hayattan memnuniyetsizdirler

Terk Edilme Korkusu Neden Olur?

Günümüzde pek çok fobi türü yer alır. Fakat fobiler arasında tehlikeli olanlarda terk edilme duygusu da bulunuyor. Sıklıkla görülen terk edilme korku nedenleri şunlardır;
• Nesnelerin değişmezliği düşüncesi
• Yaşanmışlıklar
• Mitolojik hikaye çeşitlerinin özümsenmesidir.

Nesnelerin netliği 3 yaş öncesine dayanır. Bu aşamalarda ebeveynlerden ayrılmak ya da ihmalsizlik gibi nedenlerdir. Özelliklede travma çeşitleri terk edilme duygusunu oldukça tetikler.

Yaşanmışlıklar ise; geçmiş ilişki tecrübeleridir. Arkadaşların yetişkin yaşta ölmesi gibi kayıplarda önemli bir nedendir. Mitolojik hikayelerde ise kadınlar dünyayı kurtaracak erkeklerini beklerler. Umutsuzca bir bekleyiştir. Bazı kadınlar bu tarz hikayeleri istemsizce benimserler ve terk edilme duygusunu yoğun olarak yaşarlar.

Terk Edilme Korkusu Tedavi Edilebilir Mi?

Pek çok ilk olarak terk edilme duygusunu yoğun yaşadığını fark etmez ve bu yüzden de durumu kabullenmez. Kişilerin kendilerinde bu durumu kabullenme süreci biraz zaman alır. Durumu kabullendiklerinde ise terk edilme korkusu tedavisi merak edilir.

Terk edilme duygusu hafif düzeyde ise; kişi kendisini kontrol edebilir. Kendisine çoğu zaman bir hobi türü edinir. Fakat genellikle hastaların terk edilme duyguları ilerlemiş oluyor. Eğer kişi kendisini kontrol edemiyorsa; durumu ağır anlamına gelir. Böyle zamanlar içinde en iyi tedavi yöntemi; profesyonel yardım alınmasıdır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar


Araştırmalarımızı, öğrendiklerimizi kitaplardan, makalelerden, dergilerden vb. kaynakları tarayarak ediniyoruz. Edindiğimiz bu bilgileri sizlere farklı yaklaşımlar ile daha zengin bir bakış açısıyla aktarmaya çalışıyoruz....