Otizm Nasıl Uyur?

Otizm Nasıl Uyur?

 

Otizm Nasıl Uyur?

Sağlıklı bir uyku dinç bir vücut için ön koşuldur. Otizmli bireylerde ise sıklıkla uyku problemi ile karşılaşılmaktadır. Uyumak istememe, uyku sırasında sıklıkla uyanma, uykuya geç dalma gibi problemler yaşayan otizmli bireyler, uykusuz bir gece sonrasında davranışsal bozuklukları daha fazla sergilemektedirler. Ebeveynler otizm tanısı almış çocukların daha rahat uykuya dalmaları ve derin uykuya geçmeleri amacıyla farklı yollara başvurmaktadırlar. Uyumayan çocuğu cezalandırma, çocuğa hakaret etme, sinirlenme, şiddet gibi davranışsal eylemlerden kaçınılmalıdır. Bu davranışlar çocuğun uyumasını sağlamak yerine, uyku problemlerinin daha şiddetli hale gelmesine sebep olmaktadır.

Otizmli Çocuk Nasıl Uyutulur?

Öncelikle otizm belirtileri gösteren ve otizm tanısı almış çocuğun uyumamasının sebepleri belirlenmelidir. Bu sebepler takıntılar olabildiği gibi ebeveynlerin yanlış davranışları sonucunda da oluşabilmektedir. Uyumaya engel sebep bulunduktan sonra ise çeşitli yöntemler denenmesi uyku sorununu büyük oranda ortadan kaldıracaktır.

Uyku saatlerini planlayın

Beyin, yeterli uykuyu almayan vücutta düzgün bir biçimde çalışmamaktadır. Otizmli birey ise sağlık açısından bir problem yaşamayan bireylere nazaran, sağlıklı bir gelişim gösteremediği için bu durumdan daha fazla etkilenmektedir. Ebeveynler tarafından çocuğun uyku saatleri planlanmalıdır. Çocuğun sabahları erken kalkması sağlanmalı, geceleri de belirlenen saatlerde uyuması teşvik edilmelidir. Bu davranışın çocuğa kazandırılması için ebeveynler tarafından davranış ödüllendirilmelidir. Pekiştirilen davranış çocuk tarafından tekrarlanacaktır.

Uykudan önce besleme yapmayın

Uykudan hemen önce beslenen vücut, uyku sırasında sindirim yaptığı için çeşitli mide rahatsızlıklarına ortam oluşturmaktadır. Bu sebeple otizm hastalığı olan bireyi, uyku saatinden en az iki saat önce besleme işi bitirilmelidir. Böylece vücut uyku saatine kadar sindirim işini bitirecek, uyku sırasında mideyle ilgili herhangi bir problem yaşanmayacaktır.

Uykuya hazırlayın

Vücut rahatladığında, beynin uykuya geçişi kolaylaşmaktadır. Eğer otizmli çocuk uykuya geçme aşamasında problem yaşıyorsa ebeveynlerin çocuğu uykuya hazırlaması gerekmektedir. Uykudan önce ılık bir banyo, ılık bir bardak süt çocuğun uykuya geçmesini kolaylaştıracaktır. Bu durum bir plan doğrultusunda ilerlediğinde ise çocuk banyo yaptığı zaman ya da bir bardak süt içtiği zaman uykuya koşullanacaktır. Böylece otizmli çocuk uyku aşamasını kolaylıkla geçiş sağlayacaktır.

Aşamalı olarak uzaklaşın

Bazı zamanlarda otizmli çocuk ebeveynleriyle yatmaya alıştığı için, tek başına uykuya dalmakta zorluk çekmektedir. Otizmli çocuklar rutin bir yaşamı değişken bir düzene tercih ederler. Bu sebeple yatağı bir çırpıda ayırmak çocuğun endişelenmesine sebep olmaktadır. Bu sorunu çözmek için çocuk anne ve babadan aşamalı olarak ayrılmalıdır. Önce çocuğun yatağı ebeveyn yatağından ayrılmalı fakat aynı odada bulunmalıdır. Aşamalı olarak yatak diğer odaya taşınarak çocuğun kendini güvende hissetmesi sağlanmalıdır.

Uzman yardımı almaktan çekinmeyin

Bazı anlarda ebeveynler uyku problemini tek başlarına çözememektedir. Çocuk uyku sırasında, uykuya geçerken karşılaştığı problemler sebebiyle daha fazla hırçınlaşmaktadır. Bu durum hem çocuğun hem de anne ve babanın hayatını büyük oranda zorlaştırmaktadır. Böyle zamanlarda ebeveynlerin mutlaka bir uzman desteğine ihtiyaçları vardır. Bir uzmanla görüşülerek, çocuğun nasıl uykuya dalacağını daha net şekilde öğrenebilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar


Araştırmalarımızı, öğrendiklerimizi kitaplardan, makalelerden, dergilerden vb. kaynakları tarayarak ediniyoruz. Edindiğimiz bu bilgileri sizlere farklı yaklaşımlar ile daha zengin bir bakış açısıyla aktarmaya çalışıyoruz....