Mükemmelliyetçilik Nedir?

Mükemmelliyetçilik Nedir?


Mükemmelliyetçilik nedir? Genellikle başarı ile ilişkilendirilen ve olumlu bir özellik olarak kabul edilen mükemmeliyetçilik, hedeflere ulaşmanın önünde bir engel olarak karşımıza çıkabilmektedir.

Mükemmelliyetçilik durumun önündeki engellerden veya kişinin kendi ihtiyaçlarından bağımsız olarak mükemmeliyetçilik; Mükemmel bir hedef belirlemek veya böyle bir yerin var olduğuna inanmakla ilişkilidir. Mükemmeliyetçi standartlar kişinin kendisi tarafından oluşturulabileceği gibi aile veya toplum tarafından da edinilebilir.

Mükemmeliyetçilerin Özellikleri

Çoğumuzda mükemmeliyetçi beklentiler bulunabilir Bu davranışlara sahipseniz, belki siz de mükemmeliyetçi olabilirsiniz:

Mükemmeliyetçiler, yaptıkları iş onlar için yeterince mükemmel olmadığı için diğer insanlarla aynı işe daha fazla gereksiz zaman ve çaba harcayabilirler. Bu nedenle sorumluluklarını yerine getiremeyebilirler veya yapacaklarının hiçbir zaman mükemmel olmayacağını düşünerek sorumluluk almaktan kaçınabilirler.

Sonuç odaklı davrandıkları için öğrenme sürecini yeterince verimli geçiremeyebilirler. Ayrıca sürece harcadıkları çabayı ve çabayı görmezden gelebilirler ve mükemmel sonucu almayan her şeyi değersizleştirebilirler. Hedefledikleri noktaya ulaşsalar bile, yeterince mükemmel bir hedef belirlemedikleri için bunu başardıklarını düşünebilirler. Bu beklentileri yakın ilişkilere yansıtarak strese neden olabilirler.

Hata yapma olasılığına karşı çok hassas olabilirler. Örneğin; Yanlış bir şey yapacaklarını düşünerek ya da yeni bir etkinliğe katılmak istemeyerek arkadaşlarıyla sosyal bir ortamda buluşmaktan kaçınabilirler.

Bazı mükemmeliyetçiler, bu özellikleri fiziksel görünümleri için de dikkate alırlar. Görünüşleri konusunda çok titiz olabilirler. Bu nedenle ağır bir diyet veya egzersiz programları uygulayabilirler.

Mükemmeliyetçilikle Ne Yapmalı?

Çözümün ön koşulu, bir sorun olduğunu görmektir. Kendinizde mükemmeliyetçi bir eğilim olduğunu görüyor ve bunun sağlıklı olmadığını kabul ediyorsanız yapabileceğiniz şeyler var. İşte işe yarayabilecek bazı yöntemler:

Mükemmeliyetçi olmanın size neye mal olduğunu düşünün. Artıları ve eksileri sorgulayın. Bu size neden bir değişikliğin gerekli olduğunu söyleyecektir.

İnsan olarak sınırlarınız olduğunu bilin. Herkes gibi hata yapabileceğinizi, kusurlarınız ve zayıflıklarınız olduğunu kabul edin. Senin de güçlü yanların var...

Hedeflerinizi gerçek ihtiyaç ve isteklerinize göre belirlemeye çalışın. Bunu yaparken sınırlarınızın farkında olun. Kendinizi gerçekçi olmayan hedeflere kilitlemek hem başarısızlığa hem de kaygıya davetiyedir. Yaptığınız bir şeyin sonucundan çok, bir şeyi yapma sürecine odaklanın. Öğrenmeye ve sürecin tadını çıkarmaya çalışın. Başarıyı sadece sonuçlara göre yargılamayı bırakın. Kendiniz veya başkaları hakkında değil, hatalardan veya eksikliklerden sonra resmin tamamını karalamayın.

Hedeflerinizi düşünerek "ya hep ya hiç"ten kurtulun. En önemli görevlerinizi daha az önemli olanlardan ayırmayı ve önceliklendirmeyi öğrenin.

Şimdiki ana odaklanmaya çalışın. Bir başarıdan sonra, bir dahaki sefere aynı başarıyı elde edip edemeyeceğinizi düşünmek, başarının tadını çıkarmanızı engeller.

Eleştiriyi saldırı olarak algılamayın. Eleştirilerden de çok şey öğrenebileceğinizi unutmayın.

Mükemmeliyetçilikle başa çıkmak kolay değildir. Kendine zaman ver. Küçük ilerlemeler için bile kendinizi ödüllendirin. Mükemmeliyetçilikle başa çıkmak için mükemmel olmayı beklemeyin.

Yorum Gönder

0 Yorumlar


Araştırmalarımızı, öğrendiklerimizi kitaplardan, makalelerden, dergilerden vb. kaynakları tarayarak ediniyoruz. Edindiğimiz bu bilgileri sizlere farklı yaklaşımlar ile daha zengin bir bakış açısıyla aktarmaya çalışıyoruz....