Duygusal İlişkilerde Bağımlılık

Duygusal İlişkilerde Bağımlılık

 

Duygusal ilişkilerde bağımlılık kişi kaybetmemek için mükemmel bir sevgili olmak, her türlü beklentiyi karşılamak, her anını onunla doldurmak ve başkasına ihtiyacı olmadığından emin olmak ister.

Kaybetme kaygısının programlanmaması için partnerinizi her iki cinsiyetten de uzak tutmak istiyorsunuz. Sanki biri onu her an cezbediyormuş gibi kendinden uzaklaşmaz. Bir kişinin dikkate alması gereken ilk nokta, ilişkideki davranışını doğru yorumlamaktır. Yani bazen onu çok sevdiğinizi, çok özlediğinizi düşünmek, bazen bilmeden onu kaybetme kaygısıdır.

Kişi bunun farkına varırsa bu davranışları daha kolay kontrol edebilir. Psikolojik olarak kişi mutsuzluğunun nedenlerini bilirse çözümü daha kolay olacaktır. Kişi çok sever, çok arar, ilgi gösterir ve karşılığında hiçbir şey almaz. İlk bakışta alakasız bir partneriniz olduğunu düşünebilirsiniz, ancak asıl mesele bunu hangi dinamiklerle yaptığınızdır. Bağımlılık gibi kokan ilişkilerde izole bir ilişki içinde yaşamanın bir yolu vardır.

Diğer beş musluğu kapatıyorsanız, sadece sevdiğiniz musluk ile hayatınızdaki mutluluk havuzunu dolduramayacaksınız. Hem havuz dolmayacak hem de tek musluğu aşırı yükleyip onu da yok edeceksiniz.

Kaybetme Korkusu Olan İlişkilerde En Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?

Kıskançlık: Sevmenin ya da sahip olmanın değil, bir kayıp hissinin göstergesidir. Tamamen izole olmuş ve hayatında tek sevgilisi olan bir insan, sahip olduğu son kişiyi kaybetme endişesi ile hareket eder. Partneriniz bu tür bir ilişki içindeyse onu sosyal çevresinden soyutlamamalısınız.

Sık görüşme: İlişkinin geleceği ve güvenliği için, müzakere edilen süreler iki tarafın ayrılacağı süreyi geçmemeli, haftanın belirli günlerinde veya belirli saatlerde bir araya gelmeleri sağlanmalıdır. Bu tip durumlarda partneriniz bu öneriyi nahoş ya da sıkıcı bulsa bile mantıklı açıklamalarla veya bir ilişki danışmanına giderek çözebilirsiniz. Sık buluşmalar sizi sadece birini kaçırmaktan alıkoymakla kalmaz, belli bir noktadan sonra ilişkiyi monoton ve sıkıcı hale getirebilir. Ayrıca ilişkilerde önemli olan sık görüşmek değil aktif olmaktır.

Evlilikte ısrar: Bazen çift evliliğin evlenmesini değil, ilişkiyi sağlamlaştırmasını ister. Yani kaybetme kaygısını yenmek ve aidiyet duygusu yaratmak. Bu durumda kişi esas olarak evlilik değil güven ister.

Öfke: Bağımlı ilişkilerde kişi diğer kişiden aşırı cömertlik bekler. Ama partnerinizin bunu karşılayamayacağını bilmiyorsunuz. Karşısındaki kişinin vermediği ya da vermek istemediği için beklediğini alamadığını yorumlayan kişide öfke oluşur. Bu onu değersizleştirdiği için ortağına kızdırır. Bu öfke genellikle ani ve beklenmediktir. İlişkide öfkenin nedenleri arasında beklentileri karşılayamama, partnere değersizlik ve kötülük duygusu yükleme sayılabilir.

Sevgiliyi kontrol etmek: Kontrol ve ilişki bağımlılığı arasında doğrudan bir ilişki vardır. Partnerine ihtiyaç duyulduğunu ve mahkum edildiğini hisseden kişi onu daha fazla kontrol eder. Sürekli bir mutluluk kaynağı olarak gördüğü eşini hem doyum duygusu hem de kaygılarının giderilmesi için göz kulak olur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar


Araştırmalarımızı, öğrendiklerimizi kitaplardan, makalelerden, dergilerden vb. kaynakları tarayarak ediniyoruz. Edindiğimiz bu bilgileri sizlere farklı yaklaşımlar ile daha zengin bir bakış açısıyla aktarmaya çalışıyoruz....