Depresyonla Mücadele Etmenin Yolları

Depresyonla Mücadele Etmenin Yolları

 

Depresyonla mücadele etmenin yolları birçok kişi için sosyalleşmek ve hayatın olağan akışına devam etmek olsa da aslında bunlar yeterli gelmez.

Depresyonla mücadele etmenin yolları sadece belirli alışkanlıkları değiştirmek değil, daha kapsamlı bir hayat tarzı değişikliğidir. Bu yüzden dünya çapında her 100 kişiden 5'ini etkileyen bu durum dünyada en yaygın sorunlardan biridir.

Genel olarak depresyon belirtileri konusunda bariz işaretler söz konusu olmaktadır. Bunlar:

- Çoğu zaman depresif ruh hali
- Hemen hemen tüm faaliyetlerde ilgi veya zevkte belirgin azalma
- Önemli kilo kaybı veya kilo alımı
- Uyku sorunları
- Enerji düşüklüğü
- İntihar düşünceleri

Depresyonla Nasıl Mücadele Edilir?

Çoğu durumda depresif dönemin başlangıcı ayrılıklar, iş kaybı, emeklilik, üniversiteye giriş, okul değişikliği, sevilen birinin kaybı, bir ilişkinin sona ermesi gibi tetikleyici bir olayla çakışır. Bunun sonrasında belirgin bir hayattan zevk alamama ve günlük ihtiyaçların karşılanması için bile harekete geçmeme durumları söz konusu olabilir. Depresyonla mücadele yolları şunlar olabilir:

- Depresyon için, diyetinizi bitter çikolata, omega-3 açısından zengin balık ve yumurta gibi serotonini yükselten gıdalarla desteklemeniz gerekir.

- Günde 8 saatten fazla uyumaktan kaçının. Depresyon genellikle beraberinde uyuşukluk, uyuşukluk ve yorgunluk ve bitkinlik hissini getirir. Ancak çok uyumak depresyonu güçlendirir.

- Gelgiti tersine çevirmenin bir başka yolu, hafta boyunca tüm olumlu olayları not etmek ve yazmaktır. Bazı terapistler sözde bir "olumlu günlük" yazarlar ve niteliklerinizi bir post-it üzerine ben zamirini kullanarak da yazabilirsiniz

- Kendinizi cezalandırmayın, kendinizi yargılamayın ve depresyonda olduğunuz için kendinizi eleştirmeyin. Sevilen birine davrandığınız gibi, kendinize nezaketle davranın; kendinizi kötü hissetmenize izin verin ve acınızı ve acınızı dinleyin ve onu anlamlandırın.

- Rahatsız edici duygularımızın çoğu, dikkatimizi şimdiki zamana değil, geçmişe ve geleceğe ait düşüncelere odaklamamızdan kaynaklanır. Anı yaşamak, bedeninizi dinlemek ve o anda deneyimlediğiniz aktivitelere odaklanmak demektir.

- Arkadaşlarınızı ve akrabalarınızı görmekten ve duymaktan vazgeçmeyin ve iddialı olmayı, yani fikirlerinizi, duygularınızı ve ihtiyaçlarınızı başkalarının üzerine değil, kendinize bile basmadan ifade etmeyi unutmayın.

- Kendinize düzenli olarak yapabileceğiniz aktiviteler edinin. İlk başta pes etmeye meyilli olsanız bile bu rutinler sizi kendinize getirecektir. Kendinizi iyileştirmek için harekete geçirecek tek itici güç yine kendiniz olacaktır.

Depresyonun Nedenleri

Depresyonun belirtileri konusunda kesin tanımlama yapmak mümkün değildir. En yaygın hipotez, bireyin bir dizi güven eksikliğinin varlığı nedeniyle depresif epizod geliştirmesidir. Genetik yatkınlık ve sosyal yaşamdaki eksiklikler de bu soruna neden olabilmektedir. Aile ve sosyal yaşamda yaşanan olumsuzluklar depresyona neden olabilir. Bu durumda yapılması gereken en önemli şey, depresyonun belirtilerini keşfettiğinizde kendiniz için zaman ayırmaya çalışmanız olacaktır. Depresyon tedavisi için gerekirse psikolojik destek almanız gerekebilir. Bu yüzden bir uzmana danışmaktan çekinmeyin.

Yorum Gönder

0 Yorumlar


Araştırmalarımızı, öğrendiklerimizi kitaplardan, makalelerden, dergilerden vb. kaynakları tarayarak ediniyoruz. Edindiğimiz bu bilgileri sizlere farklı yaklaşımlar ile daha zengin bir bakış açısıyla aktarmaya çalışıyoruz....