Günümüzde Görülen Fobiler

Günümüzde Görülen Fobiler

 

Fobilerimiz korkularımızdan kaynaklanan anksiyete bozuklukları olarak kendini belli eder ve fobik olmamıza neden olur.

Fobilerimiz korkulardan kaynaklanan ve yaşamı olumsuz etkileyen anksiyete bozuklukları olarak kendini belli etmektedir. Fobisi olan insanlar “fobik” olarak adlandırılır. Her canlının tehlikede olduğunu hissettiğinde ortaya çıkardığı korku duygusu vardır. Bu. Duygular içgüdüsel olarak oluşur. Ancak aşırıya kaçıldığında içinden çıkılmaz bir hal alarak fobi haline dönüşebilir.

Kişinin sonradan meydana getirdiği bu etkiler karşısında fobik olması, günlük yaşamını olumsuz etkiler. Bu şekilde fobiye dönüşen korkular her zaman bir varlığa ve duruma bağlı olarak çalışır. Bireysel bir etkileri vardır. Bu yüzden kişinin kendini koruma mekanizmasını olumsuz etkilemeye başlayan korkunun fobiye dönüşmesi birçok soruna neden olabilir.

Fobi Belirtileri

Psikosomatik etkileri de bulunan fobilerin genelde fiziksel olarak da belirtileri vardır. Farklı durumlarda ortaya çıkan fobi belirtileri şunlar olmaktadır:

- Çarpıntı
- Kızarma
- Terleme
- Nefes darlığı
- Ağızda kuruluk
- Mide bulantısı
- Tansiyon düşüklüğü
- Sinir krizi
- Şok ve bayılma

Bu belirtiler fobinin fiziksel etkileridir. Tabi ruhsal etkileri çok daha fazla olabilir. Bu yüzden kişinin yaşadığı durumla yüzleşmesi halinde ciddi bir kriz haline girmesi söz konusu olabilir. Fobilerin tedavisi gerektiğinde psikoterapi yöntemleri tercih edilir. Bu yöntemlerle birlikte kişide korku yaratan durumun tedavisi sağlanır.

Günümüzde Görülen Fobiler

Fobi çeşitleri bazen çok ilginç olabilmektedir. Örneğin ördek fobisi, gelotofobi (kişini kendisiyle dalga geçileceğini düşünmesi), agirofobi, ksantofobi, halitofobi, gametofobi, globofobi, jinofobi, seksofobi ve benzer birçok fobi söz konusu olabilir.

Ülkemizde de yaygın olarak görülen fobiler vardır. Bunlar kapalı alanda kalma korkusu, uçak fobisi, araba kullanma fobisi ve benzer birçok değişik korkunun neden olduğu fobiler olabilmektedir. Kişiler genelde fobilerden kaynaklanan durumlar sonucu ölebilecekleri ya da başka kişilere zarar verebilecekleri korkularına kapılabilir. Bu durumdan aşırı derece etkilendikleri için de durumları folik bir hal alabilir. Fobilerin tedavi edilmesi ve birçok sorunun ortadan kalkması için ne kadar parçalı tedavi yapılırsa o kadar kalıcı sonuç alınabilir. Kişi aşama kaydederek fobilerinden kurtulabilir. 

Fobilerin Tedavisi

Fobilerin tedavisinde genel olarak terapi kullanılmaktadır. Herhangi bir fobi tedavisi bilişsel davranışçı tedavi kapsamında gerçekleşir. Kişinin fobinin üzerine giderek iyileşmesi sağlanır. Bu yüzden aşama aşama ilerlemeler sağlanarak tedaviden sonuç alınmasına odaklanır.

Fobilerin tedavisi kısa süreli bir süreç değildir. Bazen uzun yıllar sürebilir. Tamamen kişinin arzusu ve istikrarına bağlıdır. Psikologlara göre 400’den fazla fobi çeşidi vardır ve bunların ne zaman iyileşmeyle sonuçlanacağı bilinmemektedir. Özellikle orta yaşlı insanlarda görülen fobilerin yaşam kalitesini düşürdüğü bilinmektedir. Bu yüzden tedavi şarttır. Kişinin dışarı çıkmaktan korkması ya da benzer fobi çeşitlerinin tedavisi konusunda geç kalması birçok sosyal probleme neden olabilir. Bu yüzden zaman kaybetmeden terapi destek alınması şarttır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar


Araştırmalarımızı, öğrendiklerimizi kitaplardan, makalelerden, dergilerden vb. kaynakları tarayarak ediniyoruz. Edindiğimiz bu bilgileri sizlere farklı yaklaşımlar ile daha zengin bir bakış açısıyla aktarmaya çalışıyoruz....