Otizm Nasıl Beslenir?

Otizm Nasıl Beslenir?

 

Sağlıklı bir vücut için sağlıklı beslenme büyük önem taşırken, otizmli bireyler için beslenme çok daha önemlidir. Dengeli bir diyet ile otizmde büyük ilerlemeler kaydedilmektedir. Otizmli çocuk birçok nesneye saplantılı hareketler gösterebildikleri gibi, yiyeceklere karşı da saplantı oluşturabilmektedir. Bu sebeple dengeli beslenmelerini isteyen ebeveynler, her ne kadar uğraş verse de çocuğun gerekli besini tüketmesini sağlayamamaktadır. Uygun davranışlarla otizmli bireye anlayışla yaklaşılmalı ve farklı yöntemler denenmelidir.

Otizmde Beslenme Sorunları

Her çocuğun yemek istediği ve tadını sevmediği yiyecekler bulunmaktadır. Otizmli bireylerde ise bu durum daha saplantılı bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Öncelikle aile tarafından çocuğun beslenmesiyle ilgili bir sağlık probleminin olup olmadığı araştırılmalıdır. Mide ağrısı, yutma güçlüğü, besin alerjisi gibi tıbbi durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. Ebeveyn, yemek yemeyi reddeden çocuğun fizyolojik olarak bir problemi bulunmadığından eminse durumun davranışsal olacağı akla gelmelidir.

Sevdiği ve sevmediği yiyecekleri belirleyin

Çocuğun sevdiği ve sevmediği yiyecekler ebeveyn tarafından belirlenmelidir. Öğünlerde çocuğun sevdiği ve sevmediği yiyeceklerden oluşan seçenekler sunulmalıdır. Uzmanlar tarafından belirlenen görüşlere göre 3 adet yiyecek otizm belirtileri gösteren çocuğa gösterilmelidir. Çocuk bu 3 yiyecekten 2 tane sevdiği yiyeceği tercih etmelidir. Sevmediği yiyecek ise diğer yiyeceklerden farklı bir tabağa koyulmalıdır. Sevdiği yiyeceklere küçük ilaveler yapılmalı ve çocuk yemeğe kademeli olarak alıştırılmalıdır.

Reddettiği yemeği tanımlayın

Otizmli bireyler besinlerin tatlarından ayrı olarak kokularına, renklerine, şekillerine de odaklanmaktadırlar. Örneğin çocuk yeşil elmaya karşı bir direnç oluşturuyor, kırmızı renkli elmayı rahatlıkla tüketiyorsa yeşil renkli bir odada bulunmaktan da şiddetli bir şekilde rahatsız olabilmektedir. Burada çocuğun verdiği tepki elmanın yeşil renkli olması sebebiyle olabilir. Bu aşamada ebeveynlerin yapması gereken, kademeli olarak yiyeceğe yaklaştırmaktır. Yiyecek küçük lokmalara bölünmeli, küçük lokmalardan her biri otizmli birey tarafından tüketildiğinde davranış ödüllendirilmelidir. Eğer çocuk besine dokunmaktan çekiniyorsa, ebeveyn tarafından zorlanarak yedirilmemelidir.

Beslenme saatlerini planlayın

Otizm gelişimsel bozukluğu olan bireyler rutin yaşamaktan hoşlanırlar. Bu sebeple çocuğun yatma kalkma, uyuma ve beslenme saatleri de planlı bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Belli saatler dışında çocuğa atıştırmalıklar verilmemelidir. Bu durum çocuğun iştahını azaltmakla birlikte, bir sonraki öğünde yemek yemeyi reddetmesine sebep olabilmektedir.

Yemek masasında ambalaj ve paket bulundurmayın

Otizmli bireyler, markaların logolarına, ambalajlarına ve paketlerine karşı aşırı hassasiyet ve takıntı göstererek yemek yemeyi reddedebilirler. Otizmli bireye ilginç gelen bir logo veya paket çocuk tarafından saatlerce izlenebilmektedir. Bu sebeple yemek masasına konulan yiyecekler tabaklanarak konulmalıdır.

Beslenme programını bir uzmanla belirleyin

Sağlıklı ve dengeli bir beslenme için bir uzmandan yardım alınmalıdır. Bağışıklık sistemin güçlendirmek ve bağırsakların çalışmasını desteklemek için öğünlerde probiyotik besin takviyelerine yer verilmelidir. Ayrıca çocuğun yemeyi kesinlikle reddettiği yemeklerden alamadığı çeşitli vitaminler için uzman desteğiyle besin takviyeleri kullanılmalıdır. Omega-3 yağ asitlerinin sağlıklı bireylerin de öğrenme hızını artırdığı bilinmektedir. Otizmli bireylerin beslenme programında Omega-3 yağ asitlerine yer verilmesi, öğrenmeyi hızlandırmakta ve davranış sorunlarını en aza indirgemektedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar


Araştırmalarımızı, öğrendiklerimizi kitaplardan, makalelerden, dergilerden vb. kaynakları tarayarak ediniyoruz. Edindiğimiz bu bilgileri sizlere farklı yaklaşımlar ile daha zengin bir bakış açısıyla aktarmaya çalışıyoruz....