Sosyal Fobi
Hepimiz insanlarla iyi diyaloglar kurmayı, iş hayatımızda başarılı olmayı, yükselmeyi, dünyayla bir nevi aramızı iyi tutmak isteriz. Korkmadan, endişelenmeden, yerinde bir heyecanla işlerimizi halletmek fazla düşünmek istemeyiz. Ama sosyal fobisi olan insanlar kendilerini baskı altında hissettikleri ortamlardan uzaklaşır. Sosyal fobi hayatımızı olumsuz etkileyen bir psikolojik rahatsızlıktır.Sosyal Fobi Nedir?
Sosyal fobi insanlarla iletişimi etkileyen bir kaygı bozukluğudur. Sosyal anksiyete olarak da adlandırılan bu rahatsızlığa toplumda çok sık rastlanmaktadır. Kişinin hayat kalitesini büyük ölçüde etkilemektedir.Topluluk önünde konuşma, sokakta yürümek, yeni insanlarla tanışma, sunum yapmak, topluluk içinde yemek yemek, sosyal ortamlar (parti, düğün vb.), birisine selam vermek gibi insanlarla etkileşim oldukları hemen hemen her olayda yoğun kaygı hissederler. Sosyal fobik kişiler bu tür ortamlardan elinden geldiğince kaçınmaya çalışırlar. Yaşayacakları o panikten daha çok korkarlar.
Sosyal fobisi olan kişiler olumsuz bir eleştiri almaktan çok korkarlar. Sürekli düşünce içerisinde olduklarından yargılanma korkuları vardır. İnsanların karşısında düşük, ezik gibi görünebileceklerini düşünürler. Başkalarının bunu fark etmelerinden korkarak bu ortamdan uzaklaşma eğilimi göstermektedirler. Ve bu onların daha fazla kaygı yaşamasına neden olmaktadır.
Genetik faktörlerin etkili olduğu kadar bu rahatsızlıkta anne ve babanın da rolü büyük ölçüde önem taşır. Aşırı baskıcı anne baba, kendisi yaşadı diye çocuğunun yaşamasını istemediği için fikirlerine karışma, küçük yaşta anne babanın boşanması gibi durumlar o kişiyi
Sosyal Fobinin Çeşitleri
1. Özgül Tip : Sadece özel durumlarda (örneğin kalabalık önünde sunum yaparken) anksiyete belirtileri yaşanır.2. Yaygın Tip: Sosyal ortamların çoğunda yaygın sıkıntı ve bedensel yakınmalar yaşıyorsa yaygın tip sosyal fobiden bahsedilebilir. Görülme sıklığı diğerlerine göre daha fazladır.
3. Performans Anksiyete: Kişinin performans göstermesi durumlarda ortaya çıkar.
Bu rahatsızlık en yaygın olarak ergenlik döneminde açığa çıkar. Hasta çoğu zaman korkularının ve davranışlarının farkında olmayabilir. Bu heyecanı bastırmak için gençlerde alkol ve sigaraya yönelim görülmektedir.
Sosyal Fobi Belirtileri
-Terleme,-Yüz kızarması,
-Kas ağrıları,
-Çarpıntı, nefes darlığı,
-Kekeleme,
-Eller ve vücutta terleme,
-Titreme,
-Zamanla oluşan midede görülen rahatsızlıklar
-Ağız kuruluğu,
-Baş dönmesi gibi belirtiler yaşanmaktadır.
Tabii ki kalabalık ortamlara gireceğinizde heyecanlar yaşayabilirsiniz. Elleriniz titreyebilir belki de konuşurken zorlanabilirsiniz. Hepimiz insanız, duygulara sahibiz. Sosyal fobik kişileri bu durumdan ayıran özellik bu durumları uç noktalarda yaşamalarıdır. (sadece kalabalık ortamlarda değil.)
Sosyal Fobiyle Nasıl Başa Çıkılır?
Öncellikle eğer belirtiler yaşıyor ve sosyalleşirken sıkıntılar geçiriyorsanız önellikle bir psikolog yardımı almalı ve hissettiklerinizi tam anlamıyla ifade edebilmelisiniz. Bu rahatsızlıkla başa çıkmak istiyorsanız öncellikle bu durumu kabul etmelisiniz. Grup terapileri belki de bu rahatsızlıktan kurtulmanın en güzel yollardan biri. Çünkü yalnız olmadığınızı görüyorsunuz ve bu durum sizi cesaretlendiriyor.KORKULARINIZIN ESİRİ OLMAYIN!
Yalnız değilsiniz, bu durumun üstesinden gelebilirsiniz. Sadece kendinize güvenmeli ve korkmamalısınız. Artık çekinmeyin. Harekete geçin.
0 Yorumlar