Şizofreni
Şizofreni, bir bireyin davranışını, eylemlerini, gerçeklik algısını ve düşüncelerini bozan, aile ve sosyal çevre ile ilişkisini yok eden psikiyatr gerektiren bir hastalıktır. Şizofreninin ciddi kronik hastalığında, hastalar farklı davranışlar sergileme, gerçek dışı olaylara inanma ve gerçeklikle temasını kaybederek kişiliklerini değiştirme eğilimindedir. Bu yaşam boyu süren bir hastalıktır ve bu nedenle sürekli tedavi gerektirir.Uygun tedavi ile şizofreni hastalarının hastalığı kontrol edilebilir. Bu şekilde hasta sağlıklı bir birey olarak yaşayabilir ve sosyal ilişkilerde ve iş hayatında başarılı olabilir. Tedavi sürecinin çok dikkatli ve kesin olması gerekir, çünkü hafif bir ihmal ile hastalığın nüksetmesini tetikleyebilir. Bu nedenle, koşulları kontrol altında olan kişiler düzenli psikiyatr muayenelerden geçmelidir.
Şizofreni Nedir?
Şizofreni, hastaların sağlıklı düşünce iletişimini, duygusal kontrolü ve normal davranışı engelleyen gerçek ve gerçek dışı olayları ayırt etmesini engelleyen ciddi bir beyin hastalığıdır. Genellikle yavaş gelişir. Erken tanı ve tedavi çok önemlidir, ciddi komplikasyonlar ortaya çıkmadan önce hastalık kontrol edilmelidir. Hastalık genellikle çarpık düşünceleri, korku ve paranoyayı içerir.Medyada, TV dizilerinde ve filmlerde yer alan hikayeler, şizofreni hastalarını agresif ve tehlikeli şekillerde tanıtmasına rağmen, durum böyle değildir. Şizofreni hastalarının bölünmüş kişiliği veya çoklu kişiliği yoktur ve çoğu hastanın şiddete eğilimi yoktur. Bu hastalar tedavi ile destekleniyorsa, arkadaşlarıyla, aileleriyle veya tek başlarına toplumda yaşamaya devam edebilirler.
Belirtileri Nelerdir?
Şizofrenide, birçok hastalıkta olduğu gibi, semptomlar hastalığın başlangıcı sırasında daha hafiftir ve aile bireyleri sadece belirli alanlarda problemler olduğunu fark edebilirler. Hastalığın belirtileri ruh hali, düşünme ve davranışla ilgili farklı sağlık sorunları içerir. Genellikle sanrılar, düzensiz konuşmalar ve kişinin kendisini ifade edememesi gibi sorunlar sık olarak görülür. Ek olarak, şizofreni belirtileri şunlardır:- Şizofreni hastalarında insanlar gerçek dışı olaylara inanırlar. Bunlar rüyalar veya sanrılar olarak tanımlanabilir. Örneğin, bir hastanın onu takıntı haline getirmesi, tacize uğradığını sanması ve daha sonra diğerlerine büyük bir sorunla yaklaşması gibi gerçekçi olmayan düşünceler veya şüpheler olabilir.
- Şizofrenide, olmayan şeyleri görme veya duyma gibi nadir görülen durumlara rastlanır. Bu şizofreni hastaları, bunları normal deneyimin gücüne eşdeğer tamamen gerçek hissederler. Bunlar herhangi bir anlamda ortaya çıkabilir ve genellikle duyma duyusuyla meydana gelir.
Teşhis Nasıl Konur?
Şizofreni tanısı genellikle aile bireylerinin problemlerini fark eden bir hastayı psikiyatri kliniğine getirmesiyle ortaya çıkar. Birçok psikiyatr gerektiren hastalık olabileceğinden, semptomlar şizofreniye benzer, bu nedenle şizofreni semptom testi, muayene ve tanı testi yardımıyla uzmanlar hastalığın şizofreni olduğunu belirlerler. Hastalıkta ortaya çıkan semptomlar aynı zamanda ilacı kötüye kullanım, alkol tüketme ve bazı ilaçların yan etkilerinden de kaynaklanabileceğinden, sorunun bu nedenden kaynaklanıp kaynaklanmadığı boylu boyunca araştırılmalıdır.Tanıyı doğrulamak için hastalara fizik muayene ve testler, psikiyatr tarafından değerlendirme uygulamaları, kan testleri gibi yöntemler uygulanabilir. Tüm bu uygulamaların sonucu, şizofreni tanısı konan bireyin hastalığının şiddetini dikkate alarak tedavi süreci planlanmaktadır.
0 Yorumlar