Bipolar Bozukluk

Bipolar Bozukluk

 

Bipolar bozukluk, halk arasında beklenmedik bir anda duygu değişimine sebep olan bir psikolojik hastalık olarak bilinmektedir. Manik depresyon olarak da bilinen bu rahatsızlık, birçok sebepten ötürü tetiklenebilen bir hastalık olduğundan dolayı nedenleri ve bipolar bozukluk belirtileri çoğu kişi tarafından merak edilmektedir.

Bipolar bozukluk kişinin yaşam şartlarını birinci dereceden etkileyen, kişinin üzerinde baskı kurabilen bir rahatsızlıktır. Bu hastalık ile mustarip olan kişiler, kendilerini mutlu hissederken belirsiz yere bir anda kendilerini mutsuz bir halde bulabilmektedirler.

Depresyona oldukça meyilli olan bu kişiler zaman zaman intihar girişimlerinde de bulunabilmektedirler. Zaman içerisinde hastalık dolayısıyla ataklara yakalanan hastalar, günlük hayatlarında zor anlar yaşayabilmektedirler. Peki, bipolar bozukluk hastalığına hangi nedenlerden dolayı yakalanılır? Bipolar bozukluk tedavisi nasıl gerçekleşir? Bu hastalıktan tamamen kurtulmak mümkün mü?

Bipolar Bozukluk Nedir?

Bipolar bozukluk, etkisi altına aldığı bireylerde duygularını ani bir şekilde değiştirilebilen bir rahatsızlıktır. Psikolojik bir hastalık olarak görülen bu rahatsızlık, bireyleri asosyal ve içine kapanık bir insan olmaya itebilmektedir. Korkuyla yaklaşılan bu rahatsızlık daha detaylı bilgi edinmek için bipolar bozukluk nedir gibi soruları gündeme getirmiştir.

Genetik yollarla da aktarılan bu rahatsızlık, bireyin hayatında gerçekleşmiş olan kötü olaylardan dolayı da gelişebilmektedir. Genel olarak zaman zaman depresyona yakalan kişilerin, bu şikayetlerinden dolayı doktora gitmelerinin ardından bipolar bozukluk hastalığıyla mücadele ettikleri gerçeği ile karşı karşıya kalabilmektedirler.

Bu hastalık ile karşı karşıya olan bireyler, zaman zaman bazı ortamlarda sinirli ve beklenmedik davranışlarda bulunabilmektedirler. Eğer bu ortamda sergiledikleri bu olumsuz davranışlar engellenmeye kalkılırsa, daha da öfkelenip taşkınlık çıkarabilmektedirler. Bu yüzden sosyal yaşantıda bazı zorluklarla karşılaşmaya sebep olan bir psikolojik rahatsızlık olarak görülür.
Bipolar Bozukluk Belirtileri

Bipolar bozukluk üç durumda incelenmektedir. Bu dönemlerde de bipolar bozukluk belirtileri değişebilmekte ve şiddeti artabilmektedir. Bu dönemler ise mani, depresif ve karma dönem olarak üçe ayrılmaktadır.

Mani Dönemde Görülen Belirtiler

· Birey kendini ortam aşırı derece neşeli hisseder.

· Kişi çoğunluğu olduğu bir yerde, olayların genel olarak merkezinde olma hissinde kapılır.

· Önceki yaşamına göre daha az uyumak ister.

· Kendini her ortamda aşırı ve gereksiz özgüvenli hisseder.

· Herhangi bir işte ya da ders çalışmada ciddi anlamda odak sorunu ile karşı karşıya kalır.

· Tütün, alkol ve uyuşturucu kullanımına kapılabilir.

· Hayali düşünme ve anılar görmektedirler.

· Para harcaması konusunda tutarsızdır.

Depresif Dönemde Görülen Belirtiler

· Uzun uyku isteği

· Yaşamdan keyif alamama ve kendini sürekli bitkin hissetme

· Mani dönemde de olduğu gibi konsantrasyon sıkıntısı çekme

· Hayata olumsuz ve umutsuz yaklaşma

· Aynı ortamda bulunduğu kişilerle sözlü tartışmalara girme

· Gün içerisinde yapması gereken işleri yapmama ve erteleme

· İştah sorunu çekme ve uykuya dalmada sıkıntılar yaşama

Karma Dönemde Görülen Belirtiler

Karma dönem adından da anlaşılacağı gibi ve mani ve depresif dönemde görülen belirtilerin sık sık görüldüğü dönemdir. Bu dönemde en çok yaşanan durumlardan birisi ani duygu değişikliğidir.
Hastalığa Sebep Olan Bipolar Bozukluk Nedenleri

Bipolar bozukluk nedenleri, genel itibari ile genetik olarak düşünülmektedir. Fakat kişinin yaşam standartları ve tercihleri bu hastalığı etkileyen sebepler arasında yer almaktadır. Hastalığı ateşleyebilecek birçok sebep bulunduğu için bipolar bozukluk belirtileri kadar nedenleri de son derece önemlidir.

Bipolar Bozukluğu Sebep Olan Bazı Nedenler

· Tütün bağımlılığı hastalığı tetikleyebilmektedir.

· Beslenme düzenin önemsenmemesi ve spor faaliyetlerinin son derece az olması kötü etkilemektedir.

· Günlük yaşamda yaşanılan kötü olaylar ve strese bağlı oluşan depresif düşünceler.

· Maddi açıdan sorunlar ve iş hayatındaki geçimsizlikler.

· Suç oranın yüksek olduğu yerlerde yaşamını sürdürmek.

Bipolar Bozukluk Teşhisi Ve Bipolar Bozukluk Testi

Hastalık ile ilgili bilgi sahibi olanlar, kendisinde ya da çevresinde gözlemlediği belirtiler dolayısıyla acaba bipolar mıyım gibi soruların cevaplarını aramaya koyulmaktadır. Bu durum bipolar bozukluk teşhisi nasıl koyulur ve bipolar bozukluk testi nedir gibi soruları da gündeme getirmektedir.

Bipolar bozukluk teşhisi sanıldığı gibi herhangi bir röntgen veya kan testi gibi durumlar ile saptanamamaktadır. Doğru teşhisinin koyulabilmesi için, hastanın gösterdiği belirtilere, hastalığın ne denli yol aldığına ve hastanın aile içerisindeki kişilerde böyle bir durumun gözlenip gözlenmediğine bakılmaktadır.

Bipolar bozukluk testi ise bazı sitelerde yayınlanan, herhangi bir kesin tanı sunmayan bir testtir. Bipolar bozukluk belirtileri çerçevesinde bir takım sorular bulunmaktadır. Kişi bu sorulara cevap vererek, çıkan sonuçlara göre sadece bilgilenmiş olmaktadır. Bu yüzden kesin bir yargıya ulaşmamalı, bir hastalık teşhisi için mutlaka ilgili psikiyatrist’e gözükmelisiniz.

Bipolar Bozukluk Tedavi Süreci

Hatalığın bazı süreçleri bireyleri korkutmakta ve bipolar bozukluk tedavisi ne kadar sürer gibi soruların cevaplarını merak ettirmektedir. Hastalığın tedavi süreci, ailesinin ve yakınların desteği çerçevesinde oldukça önemli bir dönemdir. Bu süreçte hastanın duygu değişikliklerini önlemek ve olası ataklara yakalanmaması için ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu sürecin ardından hasta kendini daha iyi hissettiğinde ilaç tedavisini bırakmak isteyeceklerdir. Bu durumda aile bireylerine ve hastanın yakınlarına büyük bir sorumluluk düşmektedir. Bu süreçte hastayı güzel bir şekilde ilaç kullanımına teşvik etmeleri gerekmektedir. Tedavi süreci ise kişiden kişiye ve o süreçteki hastanın aldığı farmakolojik ve psikolojik desteğe göre değişebilmektedir.

Bipolar Bozukluk İlaçsız Tedavi Mümkün Mü?

Bipolar bozukluk ilaçsız tedavi için en iyi yöntemler arasında yaşam tarzında olumlu yönde değişiklikler yer almaktadır. Bu yöntemler kesin bir tedavi yöntemi olmasa da ruh halinize iyi geldiği ve sizde olumlu etkiler bıraktığı ortadadır.

· Düzenli Beslenme

Düzenli beslenmek sağlığımız için son derece önemlidir. Ayrıca beslenmemize ekleyebileceğimiz balık gibi gıdalar vücudumuz için son derece faydalıdır. Aynı zamanda bazı gıdaları diyetimize eklerken bazılarını da çıkarmamız gerekmektedir. Bunlardan bazıları ise doymuş ve trans yağ bulunan gıdalardır. Bu gıdalar beyin içerisinde dengesizliklere ve tutarsızlıklara yol açabilmektedir.

· Düzenli Ve Yeterli Uyku

Uyku, sağlımız için en önemli kısımlardan biridir. Günlük uykunuzu almanız ruhunuz için pozitif yönde gelişmelere etken olacaktır. Aynı zamanda düzenli bir şekilde uyumak sizi depresif ve kötü ruh hallerinden kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

· Spor Aktiviteleri

Spor yapmak hem ruhsal hem de bedensel olarak sağlığa son derece iyi gelmektedir. Sizi kötü ruh hallerinden arınmanızı sağlar ve daha pozitif yaşam sürmeniz için sizi teşvik eder.

Bipolar Bozukluk Kesin Tedavi Edilir Mi?

Bipolar bozukluk hakkında bilinen yanlışlardan biri de hastalığın tedavi edilemez oluşudur. Etkili ve yeterli tedavi süreci ile bipolar bozukluk tedavi edilebilmektedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar


Araştırmalarımızı, öğrendiklerimizi kitaplardan, makalelerden, dergilerden vb. kaynakları tarayarak ediniyoruz. Edindiğimiz bu bilgileri sizlere farklı yaklaşımlar ile daha zengin bir bakış açısıyla aktarmaya çalışıyoruz....